top of page

TOKİ'nin İzmir Alaçatı'da geleneksel mimariye uygun çalışmaları - Time Lapse

Güncelleme tarihi: 25 Kas 2023

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 2014 yılında değişen vizyonuyla yatay ve yöresel mimariye önem veren konutlar inşa etmeye başladı. TOKİ'nin geleneksel mimariye uygun konutlar üretmesinin en güzel örneklerden biri de İzmir'in Çeşme İlçesi Alaçatı mevkiinde inşa edilen Reisdere TOKİ Konutları oldu. TOKİ'nin örnek projeleri arasında gösterilen Reisdere TOKİ Evleri'nin time lapse çekimlerini İKM Prodüksiyon gerçekleştirdi.


Toki'nin İzmir Alaçatı'da geleneksel mimariye uygun çalışmaları - Time Lapse

Herkese örnek proje: TOKİ Residere Konutları


TOKİ tarafından ihale edilen ve Niyazi Bayramoğlu İnşaat tarafından inşası gerçekleştirilen TOKİ Reisdere Konutları, sadece TOKİ değil, özel konut projelerine de örnek teşkil edecek nitelikte.


İki etap halinde inşa edilen projede toplam 1027 daire bulunuyor. Proje bu daire sayısı ile bölgenin en büyük projesi konumunda. ALaçatı'nın 2 kilometre kadar dışında, Reisdere yolu üzerinde inşa edilen projeyle yeni bir yaşam merkezi kuruluyor.


Ancak projeyi bu kadar önemli yapan sadece bu özellikleri değil. Proje, TOKİ'nin yöresel mimari çalışmalarının hem ilk hem de en önemli örneklerinden biri.


Zemin+2 katlı binalar halinde inşa edilen projede yöresel mimarinin en önemli unsurları olan cumbalar, söveler, kesmeler, ferforjeler ve alaçatı taşı unutulmamış.


Yöresel mimarinin belki de en önemli unsuru Alaçatı taşı. TOKİ'nin projesi henüz tasarım aşamasındayken bu taşın kullanımı maliyet nedeniyle düşünülmemiş ancak temel kazma çalışmaları sırasında zeminden Alaçatı taşı çıkması üzerine bu mimari unsur da projeye dahil edilmiş. Alaçatı taşları, yaklaşık 5 cm kalınlığında bodrum ve zemin katların duvarlarına kaplanmış.


Böylece az katlı bu TOKİ evleri birer villa görünümüne kavuşmuş.


TOKİ Residere Konutları inşaatı time lapse tekniği ile İKM tarafından görüntülendi


Proje ilk başladığında, inşaatın time lapse tekniği ile görüntülenmesi kimsenin aklına gelmemiş. Ancak proje belli bir aşamaya geldikten sonra yetkililer, bu önemli projenin time lapse tekniği ile görüntülenmesi gerektiğine kanaat getirmiş. Ardından başlayan arayış sürecinde de yetkililer İKM Prodüksiyon'a ulaşmış. İKM Prodüksiyon inşaat time lapse çekimleri konusunda uzmanlaşmış Türkiye'deki tek kuruluşu konumunda. 2 ayrı profosyonel DSLR kamera ile projenin geri kalanı time lapse tekniği ile İKM Prodüksiyon tarafından görüntülendi. Çekimler yaklaşık 1,5 sene sürdü. Reisdere TOKİ Konutları şu an hak sahiplerine teslim edilmiş durumda.









Comments


İKM PRODÜKSİYON

Tek bildiğimiz işimiz

bottom of page