top of page

Deprem ve Time Lapse Tekniği İlişkisi



Bir yapı denetleme sistemi olarak “time lapse” tekniğinin kullanımı


Depremler şunu gösterdi ki, yapı denetimi konusunda pek de liyakatli değiliz. Ahlaksal çöküntü, kontrolün kişilere bırakılmaması gerektiğini acı tecrübelerle öğretti bize. Başımız sağ olsun.


Bu, büyük çoğunluğu fay hatları üzerinde yaşayan bir ülke için kabul edilebilir bir durum değil. Ve öyle görünüyor ki, güçlendirme çalışmaları, şehirlerin başka yerlere taşınması pek de mümkün görünmediği gibi çok da maliyetli. Ayrıca mevcut binaların durumunun ne olduğunun araştırılması bile çok uzun yıllar alabilir ve bu süre içerisinde bizler güçlü depremlerle büyük yaralar da alabiliriz.


En azından yeni yapılacak binaların / yapıların durumunu kayıt altına almamız mümkün. Bildiğiniz gibi ben çok uzun yıllardır time lapse tekniği ile uzun süreçleri kayıt altına alıyorum. Böylece yapının yapım sürecine ait hem fotoğraf hem de video arşivini oluşturuyorum. Bu arşiv fotoğraflarda, zaman ve tarih damgası da buluyor. Yani, bir fotoğrafın hangi tarihte, hangi saatte çekildiği bilgisine ulaşmak mümkün. Ayrıca bu fotoğrafların yüksek kalitede olduğunu da düşürsek, fotoğraflar üzerinden görsel detaylara ulaşabilir, ölçeklendirme kullanarak demir yapısı, beton kalınlığı, kolon kalınlıkları, kolon sayıları, kat sayıları, projede yer almayan ama sonradan eklenen bazı bölümler, temelde kullanılan teknolojiler ve temel zemin yapısı gibi pek çok veri toplayabiliriz. Tabi bu görseller bize betonun kimyasal yapısı, demir kalitesi gibi bilgileri vermez. O konuda da görev denetleme kurumlarına düşmektedir.

Buradan yola çıkarak, time lapse tekniğini sadece görsel bir çalışma olmaktan çıkarıp, yapı durumlarının takibi ve görsel olarak arşivlenmesinde yardımcı bir araç olarak kullanabiliriz. Böylece herhangi bir deprem durumunda geriye dönük olarak bu görseller ve videolar üzerinden çıkarımlar yapmak, hataları ve doğru yapılan şeyleri görebilmek mümkün olur.

Time lapse benim uzmanı olduğum bir konu. Pek çok kişi benim için, “kendine iş alanı arıyor” diyebilir. Oysa ben iş yapmayı bir kenara bırakıp, “nasıl yardımcı olabilirim” konusuna odaklandım ve böyle bir fikir geldi aklıma. Ben zaten uzun yıllardır kimsenin sahip olmadığı bir yapı arşivine sahibim. Bu arşivde belediye binalarından, camilere, konut projelerinden otel projelerine, kentsel dönüşüm projelerinden katlı otoparklara, az katlı binalardan gökdelenlere pek çok yapının nasıl yapıldığına ait görseller var. Olası bir depremde bu yapıların tüm arşiv görüntülerine ulaşıp, hasar nedenini bulmak mümkün olabilecektir.


Ayrıca time lapse tekniğin konut / yapı satışında da etkili olacağını düşünüyorum. Satıcılar bu görselleri (fotoğraf video) kullanarak doğru ve objektif bilgilendirme yapabilirler. Bu durum satıcının lehine olacaktır. Kendine ve işine güvenen müteahhitler anlatımlarını bu görsellerle destekleyebilirler.


Hatta bu tekniğin uygulanması bir zorunluluk haline bile getirilebilir. Örneğin çok uzun yıllardır Zeytinburnu Belediyesi için bu tekniği uygulayarak çalışmalar yapıyorum. Zeytinburnu Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projelerinin çoğu bu teknikle görüntülendi ve görüntülenmeye de devam ediyor. Böylece belediyenin elinde yapıların görsel arşivi bulunuyor. Zeytinburnu sınırlarının fay hatlarına olan yakınlığını da düşünerek, bu arşivin ne kadar değerli olduğunu anlayabilirsiniz.


Fikirleriniz benim için önemli. Teşekkürler

Tolga Akbaş

5358934326





Comments


İKM PRODÜKSİYON

Tek bildiğimiz işimiz

bottom of page