Türkiye yüksek miktarda dış ticaret açığı veriyor. Bu açıkta "enerji" önemli bir rol oynuyor. İşte bu nedenle devlet son yıllarda yenilenebilir enerji santrallerine büyük destek veriyor. Yakın zamana kadar bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki Rüzgar ve Güneş Enerji Santralleri'ne artık Anadolu'nun hemen hemen her yerinde rastlamak mümkün. Peki Güneş Enerji Santrali nasıl yapılıyor? Güneş enerji santrali time lapse tekniği ile nasıl çekilir? İşte güneş enerji santrali inşaatına time lapse yaptırmak isteyenler için öneriler.
GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ İNŞAATI TIME LAPSE TEKNİĞİ İLE ÇEKİLEBİLİR Mİ?
Bu soruya kabaca cevap vermek gerekirse; Evet. Güneş Enerji Santrali (GES) inşaatları da tıpkı diğer inşaatlar gibi time lapse tekniği ile görüntülenebilir. Ancak burada da bir takım incelikler söz konusu. Bunlar;
Profesyonellerle çalışın
Tıme lapse uzmanlarını dinleyin
4K ve üzeri çözünürlük talep edin
Online takip isteyin
Uzaktan müdahale edilebilir sistemleri tercih edin
Yapı Prodüksiyonu'nu kesinlikle kullanın
GES TIME LAPSE ÇEKİMİNDE PROFESYONELLERLE ÇALIŞIN
Güneş Enerji Santrali time lapse çekiminde ilk dikkat etmeniz gereken husus profesyonellerle çalışmanız. Çünkü bu süreç klasik inşaat süreçlerinden farklı ilerliyor. Bazı şirketler bu çekimi kendi bünyesinde çözmeye çalışıyor. Ancak büyük oranda yatayda ilerleyecek böylesine bir süreci çekmek time lapse uzmanları için bile kolay değil. Dolayısıyla daha önce GES Santrali time lapse çalışmasında bulunmuş bir ekibi tercih etmeniz avantajınıza.
TIME LAPSE UZMANLARINI DİNLEYİN
Günümüzde çok sayıda bireysel kullanıcı, telefonların da etkisiyle çok güzel fotoğraflar çekebiliyor. Bu da birçok kişinin kendisini iyi bir fotoğrafçı olarak görmesine neden oluyor. Ancak profesyonel çekimlerde işler çok da bu şekilde yürümüyor. Bazı mühendis veya şantiye görevlileri, kendileri için en kullanışlı ve kolay noktalardan çekimlerin yapılmasını istiyor. Bu noktalar her ne kadar kurulum, güvenlik gibi yönlerden avantajlı gibi dursa da çekim açısından doğru noktalar olmayabiliyor. Bu da sonuç videonun büyük ölçüde beklentilerin altında kalmasına neden oluyor. Bu nedenle time lapse hizmeti alanların fotoğrafçılık tekniği açısından en uygun yerlerin belirlenmesini tamamen time lapse uzmanlarına bırakması gerekiyor.
4K VE ÜZERİ ÇÖZÜNÜRLÜK TALEP EDİN
GES projeleri çok geniş bir alana yayılıyor ve yatayda ilerliyor. Bu nedenle time lapse kameraları için doğru noktalar genelde şantiye alanı dışında oluyor. Bu kameraların yüksek çözünürlüğe sahip olması şart. Böylece kurgu sırasında zoom kullanımı kolaylaşıyor. Bu da görüntü bozulmadan birden fazla planla daha akıcı bir video elde edilmesini sağlıyor. Ayrıca yüksek çözünürlüklü olması, gelecekte de bu time lapse videolarının kullanılmasına imkan veriyor.
ONLINE TAKİPLİ TIME LAPSE SİSTEMLERİNİ İSTEYİN
Online takip uzun süreçli time lapse çekimlerinin olmazsa olmazı. Çünkü online takipli time lapse sistemleri ile problemler çok daha hızlı fark ediliyor ve erken müdahale ile olası fotoğraf kayıplarının önüne geçiliyor. Ayrıca bu tarz projeler genelde kırsal alanlarda gerçekleştirildiğinden, firmaların merkezleri ve yöneticileri de projenin işleyişini online olarak takip etme şansı buluyor.
UZAKTAN MÜDAHALE EDİLEBİLİR TIME LAPSE SİSTEMLERİ KULLANIN
GES time lapse çekimlerinde dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da uzaktan müdahaleye imkan veren time lapse sistemleri. GES projeleri belli bir aşamaya kadar yavaş ilerlerken bir noktadan sonra hızlanabiliyor. Bu yüzden projenin bazı aşamalarında daha geniş aralıklarla çekim yapılırken, bazı aşamalarda çekim aralıklarının minimize edilmesi gerekiyor. Bunun için de en kolay ve garantili sistem, uzaktan müdahaleyle çekim sürelerinin değiştirilebildiği time lapse sistemleri.
YAPI PRODÜKSİYONU İLE VİDEONUZU DAHA ETKİLİ HALE GETİRİN
GES projeleri her ne kadar time lapse tekniği ile görüntülenebilir projeler olsa da Yapı Prodüksiyonu'na en fazla ihtiyaç duyan inşaat çalışmalarıdır diyebilirim. Çünkü proje çok geniş bir coğrafyada ve tamamen yatay olarak ilerliyor. GES projeleri bu bakımdan time lapse çekiminin de en zor olduğu projeler denilebilir. İşte bu noktada Yapı Prodüksiyonu devreye giriyor. Time lapse tekniği ile anlatılması güçleşen bazı noktalar, hava çekimleri, detay çekimler, röportaj gibi unsurlarla destekleniyor ve ortaya izlemesi keyifli, gerçekten anlatım gücü yüksek videolar çıkıyor. Bu nedenle GES projeleri için bizim tavsiyemiz Time Lapse+Yapı Prodüksiyonu.
Bize ulaşın Güneş Enerji Santrali projenizi hem time lapse hem de diğer metotlarla görüntüleyelim ve ortaya sadece sizin değil, herkesin izlemekten keyif alacağı bir video çıkaralım.
Comments